Νόσος PEYRONIE

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη. Αποδίδεται σε προσβολή του ινώδους χιτώνα του πέους (επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί πέους ή πεϊκών αγγείων)

Νόσος PEYRONIE

Νόσος PEYRONIE

Title:

Description:

Νόσος PEYRONIE

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη. Αποδίδεται σε προσβολή του ινώδους χιτώνα του πέους (επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί πέους ή πεϊκών αγγείων), η οποία συνοδεύεται από τοπική φλεγμονή και ανάπτυξη τοπικά μιας ινώδους πλάκας επί του ινώδους χιτώνα η οποία προκαλεί κάμψη του πέους που σε μεγάλη έκταση προκαλεί επώδυνες σεξουαλικές επαφές. Η νόσος εμφανίζεται κατά μέσο όρο στα 55-60 έτη. Στους προδιαθεσικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα, η στεφανιαία νόσος, η στυτική δυσλειτουργία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του λιπιδαιμικού προφίλ κλπ.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση του ουροποιογεννητικού συστήματος και όσον αφορά το πέος προτείνεται η εξέτασή του σε στύση. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική. Η φαρμακευτική αγωγή από του στόματος και τοπικά στο πέος έχει βρεθεί να έχει σχετικά πτωχά αποτελέσματα. Για να εφαρμοσθεί χειρουργική θεραπεία πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί η βλάβη στο πέος και να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες χωρίς πόνο και επιδείνωση της κάμψης. Η χειρουργική θεραπεία παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Παραπομπές:

http://uroweb.org/guideline/male-sexual-dysfunction/#3

https://www.huanet.gr/wp-content/uploads/2017/12/03_PENILE-CURVATURE_konstantinidis.pdf

http://www.imop.gr/sex/kampseis-peous-kai-nosos-peyronie

Category
Services