Ακράτεια ούρων

Διερευνάται η συμπτωματολογία για την κατηγοριοποίηση της ακράτειας και διενεργείται έλεγχος

Ακράτεια ούρων

Ακράτεια ούρων

Title:

Description:

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων έιναι μία οντότητα που επηρεάζει κατά κύριο λόγο το γυναικείο πληθυσμό και επιδρά αρνητικά στον ψυχισμό τους λόγω κοινωνικού αυτοπεριορισμού. Επίσης, αποτελεί ταμπού και το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών δεν καταφεύγουν στον Ουρολόγο από ντροπή θεωρώντας το φυσιολογικό με το πέρας της ηλικίας. Όμως, η ακράτεια αγγίζει και τον αντρικό πληθυσμό με διαφορετική αιτιολογία και προέλευση.

Διερευνάται η συμπτωματολογία για την κατηγοριοποίηση της ακράτειας και διενεργείται έλεγχος για τον αποκλεισμό οργανικών αιτίων όπως η ουρολοίμωξη, η λιθίαση και η πρόπτωση των πυελικών σπλάγχνων. Κατόπιν, επί ενδείξεων και αναλόγως της κατηγορίας της ακράτειας χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, τοποθετείται ταινία ακράτειας και γίνονται εγχύσεις Botox ενδοκυστικά.

Η ακράτεια ούρων χωρίζεται στις κάτωθι κατηγορίες:

  • Ακράτεια από προσπάθεια: Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η ακούσια απώλεια ούρων συνήθως μετά από αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (βήχας, πτέρνισμα, άρση βάρους). Οφείλεται συνήθως σε χαλάρωση του πυελικού εδάφους (αύξηση ηλικίας, φυσιολογικοί τοκετοί, χειρουργεία πυέλου, ριζική προστατεκτομή) και διατάραξη της ανατομικής θέσης της ουρήθρας.
  • Επιτακτική ακράτεια: Η επιτακτική ακράτεια χαρακτηρίζεται από εκούσια απώλεια ούρων που δεν δύναται να αναβληθεί. Οφείλεται σε παθήσεις που προκαλούν υπερδραστηριότητα του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης (νευρολογικές νόσοι, ιδιοπαθή αίτια, τραύματα σπονδυλικής στήλης, υποκυστικό κώλυμα – υπερπλασία προστάτη).
  • Μικτή ακράτεια: Η μικτή ακράτεια περιλαμβάνει συμπτώματα και από προσπάθεια και επιτακτικά.
  • Ακράτεια από υπερχείλιση: Η ακράτεια από υπερχείλιση συναντάται σε ασθενείς με μεγάλο υπόλειμμα ούρων που έχουν απώλεια ούρων λόγω μη υπολειπόμμενης ελεύθερης χωρητικότητας της ουροδόχου κύστεως (φαινόμενο υπερχείλισης συντριβανιού).

Η αντιμετώπιση της ακράτειας έχει ως εξής:

  • Γενικά μέτρα: Συνιστάται γυμναστική, αποφυγή λήψης καφεϊνης, περιορισμός λήψης υγρών ανάλογα με τη δίψα και ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (https://www.youtube.com/watch?v=HQDyximQHUg).
  • Ακράτεια από προσπάθεια: Επί αποτυχίας των ανωτέρω, υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση με τοποθέτηση διαθυρεοειδικής υποουρηθρικής ταινίας ακράτειας (http://www.bostonscientific.com/en-US/products/mid-urethral-slings/obtryx-II.html).

akrateia-ouron

  • Επιτακτική ακράτεια: Κύρια θεραπεία αποτελούν τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα και προσφάτως οι Β3-αγωνιστές. Κύριες παρενέργειες των αντιμουσκαρινικών η δυσκοιλιότητα και η ξηροστομία. Επί αποτυχίας, ενδείκνυται η ενδοκυστική έγχυση Bottox.
  • Μικτή ακράτεια: Υπάρχουν ενδείξεις πως διορθώνοντας χειρουργικά την ακράτεια από προσπάθεια βελτιώνεται και η επιτακτικότητα.
  • Ακράτεια από υπερχείλιση: Χειρουργική αντιμετώπιση του υποκυστικού κωλύματος.

 

Παραπομπές:

https://huanet.gr/wp-content/uploads/2017/08/02_A%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%99%CE%91-%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%9D.pdf
http://uroweb.org/guideline/urinary-incontinence/#4

Category
Services