Συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό στους άντρες

Τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό ταλανίζουν μεγάλο ποσοστό ανδρών κυρίως άνω των 50 ετών χωρίς να αποκλείονται και στους νεότερους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη συχνοουρία, την έγερση για ούρηση τη νύκτα την επιτακτική ανάγκη για ούρηση σε μικρά διαστήματα χωρίς μεγάλη ποσότητα ούρων, τη μειωμένη και διακεκομμένη ροή ούρων, τη δυσκολία στην έναρξη της ούρησης και το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης. Για τη σωστή αντιμετώπιση και την ύφεση των συμπτωμάτων απαιτείται η σωστή διαγνωστική προσέγγιση και η επακόλουθη στοχευμένη θεραπεία.
Πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο
- Λεπτομερής λήψη ατομικού και σεξουαλικού ιστορικού (τρόπος ζωής, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικές επεμβάσεις και πιθανές νευρολογικές παθήσεις).
- Κλινική εξέταση έξω γεννητικών οργάνων προς αποκλεισμό φίμωσης, στενώματος έξω στομίου ουρήθρας, καρκίνου πέους.
- Δακτυλική εξέταση προς αποκλεισμό κακοηθείας του προστάτη σε άνδρες άνω των 50 ετών.
- Ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ούρησης (IPSS Questionnaire).
- Εξέταση ούρων προς αποκλεισμό λοίμωξης ή κακοήθειας.
- PSA σε άνδρες >50 ετών που χρήζουν θεραπείας για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτου για αποκλεισμό κακοήθειας.
- Υπερηχογραφική μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά από ούρηση. Επί ικανού υπολείμματος ούρων, εργαστηριακή αξιολόγηση νεφρικής λειτουργίας και υπέρηχος νεφρών.
- Υπερηχογραφική εκτίμηση μεγέθους του προστάτη.
Περαιτέρω έλεγχος επί ενδείξεων
- Επί συμπτωμάτων συχνοουρίας, νυκτουρίας και επιτακτικής ούρησης με πιθανή συνοδό ακράτεια συνιστάται ημερολόγιο ούρησης για 3 ημέρες, όπου καταγράφονται τα προσλαμβανόμενα υγρά και τα αποβαλλόμενα ούρα με λεπτομέρεια ώρας για αντικειμενική αξιολόγηση των συμπτωμάτων.
- Επί εντόνων συμπτωμάτων και προς αξιολόγηση της ούρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί ουροροομέτρηση, όπου ο άνδρας ουρεί σε ειδικό μηχάνημα και η ούρησή του παρουσιάζεται ως μια καμπύλη που πιθανολογεί απόφραξη ή στένωμα της ουρήθρας. Σε άνδρες <50 ετών, η ουροροομέτρηση μπορεί να θέσει τη διάγνωση του ουρηθρικού στενώματος και του υψηλού αυχένα της ουροδόχου κύστης, παθήσεις που δημιουργούν συμπτώματα χωρίς εμπλοκή του προστάτη και αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο χειρουργικά.
- Επικουρικά, ως διαγνωστικό όπλο χρησιμοποιείται και η ουρηθροκυστεοσκόπηση, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη ουρηθικού στενώματος και υψηλού αυχένα της ουροδόχου κύστης, ενώ παράλληλα αξιολογείται και το μέγεθος του προστάτη καθώς και οποιαδήποτε παθολογία της ουροδόχου κύστης (όγκος, δοκίδωση κύστεως στα πλαίσια δυσκολίας κένωσης της κύστης).
- Τέλος, η ουροδυναμική μελέτη αξιολογεί την ούρηση και τον εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστεως, χωρίς να μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός χειρουργείου προστάτη.
Ο ανωτέρω διαγνωστικός έλεγχος θέτει τις σχετικές και απόλυτες ενδείξεις για χειρουργείο προστάτη και βοηθάει στην αποτελεσματική επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης.
Ευχαριστούμε τον Κοτσίρη Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό και Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο, επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξειδικευθέντα στην Ανδρολογία και Υπογονιμότητα στην Ά Πανεπιστημική Ουρολογική του ΑΠΘ, συγγραφέα άρθρων σε διεθνή ουρολογικά περιοδικά και βιβλία (www.demo.kotsiris-urology.com).