Δυσκολίες στην ούρηση στον άντρα: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Ευχαριστούμε τον Κοτσίρη Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό και Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο, επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δυσκολίες στην ούρηση στον άντρα: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

November 17, 2018 by admin0
Depositphotos_135431214_XL-1200x815.jpg

Ευχαριστούμε τον Κοτσίρη Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό και Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο, επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξειδικευθέντα στην Ανδρολογία και Υπογονιμότητα στην Ά Πανεπιστημική Ουρολογική του ΑΠΘ, συγγραφέα άρθρων σε διεθνή ουρολογικά περιοδικά και βιβλία (www.demo.kotsiris-urology.com).

Η δυσκολία στην ούρηση απασχολεί μεγάλο ποσοστό ανδρών κάθε ηλικίας με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά άνδρες άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το τσούξιμο στην ούρηση, τη συχνοουρία, το νυκτερινό ξύπνημα  για ούρηση, την επιτακτική ανάγκη για ούρηση σε μικρά διαστήματα χωρίς μεγάλη ποσότητα ούρων, τη μειωμένη και διακεκομμένη ροή ούρων, τη δυσκολία στην έναρξη της ούρησης και το αίσθημα πως παραμένουν ούρα μετά την ούρηση. Για τη σωστή αντιμετώπιση και την ύφεση των συμπτωμάτων απαιτείται η σωστή διαγνωστική προσέγγιση και η επακόλουθη στοχευμένη θεραπεία.

Πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο
 • Λεπτομερής λήψη ατομικού και σεξουαλικού ιστορικού (τρόπος ζωής, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικές επεμβάσεις και πιθανές νευρολογικές παθήσεις).
 • Ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ούρησης (IPSSQuestionnaire).
 • Κλινική εξέταση έξω γεννητικών οργάνων προς αποκλεισμό φίμωσης, στενώματος έξω στομίου ουρήθρας, καρκίνου πέους.
 • Δακτυλική εξέταση προς αποκλεισμό κακοηθείας του προστάτη σε άνδρες άνω των 50 ετών.
 • Υπερηχογραφική μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά από ούρηση. Επί ικανού υπολείμματος ούρων, εργαστηριακή αξιολόγηση νεφρικής λειτουργίας και υπέρηχος νεφρών.
 • Υπερηχογραφική εκτίμηση μεγέθους του προστάτη.
 • Εξέταση ούρων προς αποκλεισμό λοίμωξης ή κακοήθειας.
 • PSAσε άνδρες >50 ετών που χρήζουν θεραπείας για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτουγια αποκλεισμό κακοήθειας.
Περαιτέρω έλεγχος επί ενδείξεων
 • Επί συμπτωμάτων συχνοουρίας, νυκτουρίας και επιτακτικής ούρησης συνιστάται ημερολόγιο ούρησης για 3 ημέρες, όπου καταγράφονται τόσο τα προσλαμβανόμενα υγρά όσο και τα αποβαλλόμενα ούρα με λεπτομέρεια ώρας για αντικειμενική αξιολόγηση των συμπτωμάτων.
 • Παράλληλα, μπορεί να πραγματοποιηθεί και ουροροομέτρηση, μια ειδική εξέταση στην οποία ο άνδρας ουρεί σε ειδικό μηχάνημα και η ούρησή του παρουσιάζεται ως μια καμπύλη που πιθανολογεί απόφραξη ή στένωμα της ουρήθρας. Σε άνδρες <50 ετών, η ουροροομέτρηση μπορεί να θέσει τη διάγνωση του ουρηθρικού στενώματος και του υψηλού αυχένα της ουροδόχου κύστης, παθήσεις που δημιουργούν συμπτώματα χωρίς εμπλοκή του προστάτη και αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο χειρουργικά.
 • Επικουρικά, ως διαγνωστικό όπλο χρησιμοποιείται και η ουρηθροκυστεοσκόπηση, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη ουρηθικού στενώματος και υψηλού αυχένα της ουροδόχου κύστης, ενώ παράλληλα αξιολογείται και το μέγεθος του προστάτη καθώς και οποιαδήποτε παθολογία της ουροδόχου κύστης (όγκος, δοκίδωση κύστεως στα πλαίσια δυσκολίας κένωσης της κύστης).
  Τέλος, η ουροδυναμική μελέτη αξιολογεί την ούρηση και τον εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστεως, χωρίς να μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός χειρουργείου προστάτη.

 

Ο ανωτέρω διαγνωστικός έλεγχος θέτει τις σχετικές και απόλυτες ενδείξεις για χειρουργείο προστάτη και βοηθάει στην αποτελεσματική επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης.


Leave a Reply

Your email address will not be published.